Кускус – корисний пшеничний продукт
Кускус переживає пік популярності. Колись невідомий продукт тепер подають навіть у європейських ресторанах. Гурмани цінують його за приємний смак, а поціновувачі здорового способу життя за користь, яку кускус дає організму.
Цікаві факти про кускус
-
Раніше кускус готували з добірного проса – сьогодні цього використовуються пшениця та манна крупа особливо дрібного помелу. Для цього манну крупу змочують водою, формують крупинки, обсипають борошном пшеничного і просівають крізь сито.
-
Кускус – значить "круглий". Крупа кускус одержала свою назву завдяки слову "seksu". У перекладі воно означає кульку.
-
До 1969 року кускус виготовляли руками людини. У 1970 році було відкрито першу роботизовану фабрику. З того часу цей цінний продукт виробляється без участі людей.
-
Кускус приносить удачу. В Африці кускус вважається символом удачі, тому всіх молодят під час весільної церемонії обсипають цією крупою з ніг і до голови.
-
Кускус – джерело вітамінів В. У цій крупі є всі вітаміни групи В, у тому числі і важливий травлення В9. А ось твариного В12 у ній немає – джерелом даного вітаміну є червоне м'ясо.
-
Кускус піднімає настрій. Це одна з небагатьох круп, здатна зцілювати від депресії. Лікарі також рекомендують їсти кускус усім пацієнтам із розладами сну та захворюваннями центральної нервової системи.
-
Кускус використовують для приготування різноманітних страв. Ця крупа використовується у сотнях рецептів – починаючи іншими стравами та закінчуючи пишними десертами. Але особливо смачною із кускусу виходить каша.
-
Кускус – основний інгредієнт "вогняної страви". З цієї крупи готують гостру страву планети. До його складу входять кускус, добірна баранина та багато червоного перцю.
Використання кускус у кулінарії
Класичний кускус – це каша з тушкованим м'ясом або смаженими овочами. Як правило, таку страву щедро прикрашають салатним листям і приправляють лимонним соком. Кускус добре поєднується з ягнятиною – така страва особливо популярна у середземноморських країнах. У Японії цю крупу тушкують разом із морепродуктами: кальмарами, креветками та червоною рибою. Вегетаріанці люблять комбінувати кускус із болгарським перцем, виноградом, сливою, персиком та волоськими горіхами.
Харчова цінність кускус на 100 г продукту:
Жири – 0,5 грам,
Білки – 12 грам,
Вуглеводи – 75 грам
Енергетична цінність – 351 кКал.