Амарант – культура, рекомендована ООН
Амарант – абсолютно унікальна, овочева та одночасно – лікарська та декоративна однорічна рослина. Її батьківщина – Південна Америка та Африка. Там зростає 68 видів амаранту, висота яких – від 15 см до 3 м. У латиноамериканських країнах амарант вирощують як зернову культуру – роблять із нього борошно,
печуть хліб та кондитерські вироби.
Цікаві факти про амарант
-
Ацтеки вважали амарант священною рослиною. Вони вживали його як продукт харчування та цілюще засіб рослинного походження.
-
За складом амарант нічим не поступається м'ясу кальмару. Саме тому японці вживають їх у їжу нарівні з морепродуктами.
-
В амаранті дуже багато білків, які потрібні для будівництва нових клітин та зростання організму.
-
Цінність амаранту визнали навіть в ООН - на одному із засідань його визнали головною культурою 21 століття і порадили налагодити вирощування цієї культури в тих країнах, які не можуть собі дозволити тваринництво.
-
З амаранту отримують рослинну олію. Вона настільки цінна, що ацтеки продавали її на вагу золота. Так, за 1 літр олії давали 1 кг дорогоцінного металу.
-
Амарант за кількістю корисних речовин перевершує обліпиху. Тому його використовують для лікування різноманітних захворювань шкіри.
-
У пророслому насінні амаранту міститься стільки ж білка, скільки й у материнському молоці. Наразі вчені розробляють дитяче харчування на основі амаранту. Воно буде в 5 разів дешевшим за аналоги.
-
Амарант - єдина рослина, у якої всі частини – їстівні. Так, у їжу приймають коріння, стебла, листя, насіння і навіть квіти амаранту. Всі вони багаті на олії, вітаміни, білки, мікроелементи та рослинний цукор.
Використання амаранту в кулінарії
Листя амаранта є компонентом для фруктових і ягідних смузі. У цих напоях воно виступає як цінна вітамінна добавка. Зі стебел і листя готують салати, щі, рослинні битки та котлети, густі соуси та тушковані страви. З насіння амаранту отримують цінну рослинну олію, яку додають у салати, випічку, перші та другі страви. З квіток даної рослини заварюють цінний чай, що має цілющі властивості. Також амарант є сировиною для борошна, з якого печуть дієтичні хлібці та інші хлібобулочні вироби.
Харчова цінність амаранту на 100 грам продукту:
Жири – 1,5 грами,
Білки – 4 грами,
Вуглеводи - 18 грам,
Енергетична цінність – 75 ккал.