Кіноа – суперфуд зі світовою популярністю
Кіноа - мабуть, найзнаменитіший суперфуд на планеті. Його вживають в їжу астронавти, його призначають зоряні дієтологи своїм іменитим підопічним, його люблять усі, хто хоче зберегти молодість та здоров'я якомога довше. Секрет подібної популярності кіноа криється у багатому складі кіноа. У ньому містяться вітаміни групи A і D, мікроелементи цинк та селен, білки та клітковина.
Цікаві факти про кіноа
-
Існує 3 різновиди кіноа - відмінність полягає в ароматі, кольорі крупи та її харчовій цінності. Але кожен із різновидів однаково корисний для здоров'я. Дієтологи рекомендують її як основну страву на сніданок і вечерю. А деякі господині роблять із крупи навіть салати та десерти. Біла кіноа на смак нагадує рис. Чорна має більш солодкий смак, а червона схожа на звичну кашу.
-
У кіно багато харчових волокон, тому цей продукт ідеально підходить для людей із захворюваннями травної системи. Після його прийому виводяться токсини з організму, активізується обмін речовин та знижується маса тіла. Але головне – кіноа пригнічує почуття голоду та знижує рівень глюкози в крові. Ця крупа дозволена для прийому пацієнтам із цукровим діабетом.
-
Кіноа – єдина культура, що містить всі незамінні кислоти. Тому цей продукт легко замінює білкову їжу.
-
У кіно багато флавоноїдів - активних речовин рослинного походження. Вони усувають депресію, захищають організм від появи ракових клітин та підвищують настрій.
-
Кіноа – класичний суперфуд. Запаси цієї культури вважаються стратегічними та будуть витрачені людством в останню чергу.
Використання кіноа в кулінарії
Кіноа – основний компонент перших страв. Її також використовують для фарширування овочів, приготування салатів, гарнірів та прісної випічки. В Іспанії з кіноа готують паельї, замінюючи цією культурою класичний рис. А в Італії з неї готують другу страву, до складу якої входять помідори, гострий перець та патісони. У Греції кіноа вважається делікатесом. З неї готують салати, заправлені спеціями, цвілевим сиром та оливковою олією.
Харчова цінність кіноа на 100 г продукту:
Жири – 6 грам,
Білки – 14 грам,
Вуглеводи – 67 грам,
Енергетична цінність – 250 ккал.