Країна виробник: Алжир
Корисні властивості
У фініків найвищий відсоток вмісту вуглеводів серед інших фруктів - більше 60 відсотків, але вони не завдають сильної шкоди організму. Адже в фініках містяться і кислоти: ніацин, рібофламін і пантотенову кислоту. Вони сприяють засвоюваності вуглеводів, регулюють рівень глюкози в крові. У цих плодах присутні ще 23 види різних амінокислот, яких немає в більшості інших фруктів.
У фініках високий вміст мінералів: мідь, залізо, магній, цинк, марганець, калій, кальцій, фтор і інші; а також вітаміни: А, С, В1, В2, В6. Десять фініків можуть задовольнити добову потребу організму в міді, магнії і сере.
Пектин і харчові волокна, що входять до складу фініків, знижують ризик деяких ракових захворювань і благотворно впливають на систему травлення. Фініки зовсім не містять холестерину. Продукт малокалорійний, незважаючи на високий вміст вуглеводів, тому їх рекомендують вживати замість солодощів під час дієт.
З давніх часів вважалося, що плоди фінікових пальм дають силу, витривалість, збільшують тривалість життя, посилюють здатність організму протистояти різним інфекціям.
У відновний період після хвороб фініки служать хорошим тонізуючим і загальнозміцнюючим засобом. Фрукти дуже поживні, швидко вгамовують голод і насичують організм корисними речовинами. Ними корисно перекушувати в тривалій дорозі або протягом важкого дня для заповнення сил і поліпшення мозкової активності.
Завдяки високій концентрації калію і магнію в цих фруктах, лікарі рекомендують вживати їх при серцево - судинних захворюваннях. Наявність селену в фініках знижує ймовірність розвитку патологій судин.
Історія походження
У давнину вважалося, що фініки містять всі необхідні речовини для людини, і, харчуючись тільки ними і водою можна прожити кілька років. Досвід деяких історичних персонажів це підтверджує.
Батьківщиною цієї рослини вважається Середній Схід. У раціоні арабів фініки були одним з основних продуктів. Дикі фініки збирали ще в Стародавньому Єгипті, зображення процесу збору плодів знаходять на стінах гробниць. Жителі Вавилона використовували ці фрукти для приготування оцту і вина. В ісламі також дуже цінуються фініки - в Корані вони згадуються 29 разів.
Харчова цінність на 100 г
Білки
|
2,5 г
|
Жири
|
0,5 г
|
Вуглеводи
|
69,2 г
|
Енергетична цінність
|
292 ккал
|