Фісташки є найпопулярнішим видом горіхів. Використовуються у кулінарії, медицині, косметології. На стародавньому сході з давніх-давен обожнювали фісташкові дерева, історія яких налічує понад дев'ять тисяч років.
Кожен фісташковий горіх – це концентрат цінних речовин, мікроелементів та вітамінів. Фісташки підтримують та забезпечують міцне здоров'я людини завдяки тому, що містять біоактивні енергетично насичені речовини. Фісташки відрізняються від інших горіхів тим, що в них раціонально поєднуються калорійність та кількість вітамінів, мінеральних речовин та амінокислот. Відомо, що фісташки містять велику кількість фосфору, міді та марганцю. У фісташках є такі важливі мікроелементи, як калій і магній.
Щодо вітамінів, то фісташки особливо багаті на вітамін В6. У цьому горіхи фісташки можуть змагатися навіть яловичою печінкою. Якщо з'їдати 10 горішків на добу, можна отримати чверть добової норми вітаміну В6.
Фісташки виявляють антиоксидантні властивості, це забезпечують фенольні сполуки, що містяться в їхньому складі. Ці сполуки сприяють зростанню та оновленню клітин. Тобто фісташки допомагають зберігати молодість організму, не даючи вільним радикалам руйнувати стінки клітин.
Фісташки - це основа енергії для підтримки нашого здоров'я, що ґрунтується на великому вмісті амінокислот: аргінінова кислота, що зміцнює імунну систему організму; фенілаланін – ароматична кислота, яка входить до складу білків та утворює в організмі тирозин (важливу амінокислоту). Для організму вона є незамінною, оскільки постачається в організм лише з їжею.
У 100 г сирих фісташок містяться: білки - 20 г; жири - 44 г; вуглеводи - 11,7 г.
Калорійність очищених фісташок становить приблизно 600 ккал/100 г.
Їжте натуральні горіхи і будьте здорові!