Льон – культура з тисячолітньою історією
Більшості з нас льон відомий як сировина для виробництва натуральної тканини. Але у цієї рослини також корисне і насіння. Їх використовують для приготування перших та других страв, напоїв і навіть солодощів.
Цікаві факти про льон
-
Існує понад 300 видів льону. Серед них як однорічні так й багаторічні рослини. Найбільше цінується жовтий, деревоподібний, таврійський та льон GOLD.
-
Насіння льону – корисний харчовий продукт. Воно використовується для приготування перших та других страв, халви та смузі, борошна та присипки.
-
Льон відомий людству понад 4000 років. Де саме виросло перше стебло льону ніхто не знає. Але більшість учених впевнені, що його батьківщиною є Китай. У себе на батьківщині він обробляється тисячі років.
-
Світову потребу льону забезпечують лише 3 країни – Канада, Китай та Казахстан. Вони виробляють до 1,5 мільйонів тонн льону на рік.
-
Найдовший текст етруською мовою, виявлений археологами на сьогоднішній день, написаний на смугах лляної тканини — він так і називається: «Льняна книга». Напис ще не перекладено, але вважається, що вона розповідає про ритуали та обряди етрусків.
-
Найвідоміший король франків Карл Великий не просто вірив у цілющі властивості лляних зерен: він випустив цілий указ, який зобов'язував усіх поданих додавати льон у їжу.
-
Льон – головний символ Швеції. У цій країні настільки люблять льон, що зробили його державним символом.Ця рослина є на прапорі провінції Гельсінглада.
-
Льон прибирають за унікальною технологією - його стебла не косять, як це відбувається з пшеницею, а висмикують разом із коренем. Потім отримані снопи залишають полі для ферментації.
Використання льону у кулінарії
Лляне насіння практично завжди включають у вегетаріанські дієти, оскільки льон - джерело необхідних людині жирних кислот, що не виробляються організмом амінокислот, білків, мінералів, вітамінів та клітковини. Льон додають у салати (овочеві та фруктові), печиво, хліб, горіхові чіпси та випічку; смажені м'ясні/рибні страви, йогурти та кефіри, до варених овочів, у коктейлі та тягучі солодощі з медом, заправки для бульйону, соуси та каші, відвари та сиропи.
Харчова цінність льону на 100 г продукту:
Жири – 40 грам,
Білки – 17 грам,
Вуглеводи – 30 грам
Енергетична цінність - 520 кКал.