Булгур – кулінарне диво родом з Турції
Булгур – унікальна крупа, яку одержують із пшениці. Вона проходить тривалу промислову обробку, внаслідок чого виходить цінний харчовий продукт. У ньому поєднуються низька калорійність, високий вміст вітамінів та складних вуглеводів. Завдяки цьому булгур є ключовим елементом у раціоні сироїдів,
спортсменів, веганів та людей, які цінують здоровий спосіб життя.
Цікаві факти про булгур
-
Булгур відомий людству понад 4 тисячоліття. Його знайшли ще до того, як люди познайомилися з мукою і навчилися випікати хліб.
-
Булгур розділяється за ступенем помелу, але найцінніший продукт - цільнозерновий булгур характерного земляного кольору. Завдяки наявності оболонки у ньому зберігається максимальна кількість мікроелементів.
-
Булгур – єдина крупа, яку не потрібно мити перед приготуванням. Його також не потрібно промивати після приготування – а це значно заощаджує час на кухні.
-
У процесі приготування булгур збільшується в обсязі до 3 разів. Це робить його цінним та економічним харчовим продуктом.
-
Булгур багатий на клітковину, яка очищає організм людини від накопичених шлаків і токсинів. Аналогічна властивість має активований вугілля.
-
Булгур має яскраво виражений горіховий смак. Він особливо яскраво проявляється після обсмажування зерен. А готують булгур трьома способами - обсмажують, запарюють і додають у вареному вигляді різні страви.
-
Більшість світового ринку булгура зосереджена Туреччини. У цій країні є ідеальний клімат для вирощування злакових культур.
-
Булгур містить усі вітаміни групи В, крім В12. Останній міститься тільки в тваринній їжі, а тому має потрапляти в організм з м'яса або вітамінних добавок.
Використання булгуру в кулінарії
Булгур чудово поєднується з різними продуктами: куркою, м'ясом та рибою. Це найкращий компонент для приготування пирогів, фарширування голубців, качки та рулетів. Найкраще булгур поєднується з такими прянощами, як чебрець, майоран, гвоздика. Булгур можна не варити, а просто залити окропом на 20 хвилин.
В результаті вийде смачна та дієтична каша.
Харчова цінність булгуру на 100 грам продукту:
Жири – 1 гр,
Білки – 12 гр,
Вуглеводи – 70 гр,
Енергетична цінність – 340 кКал.