Сочевиця – кулінарне диво
Сочевицю люди використовують в кулінарії ще з давніх часів. Вона містяться білок, вуглеводи, залізо, вітамін В та інші корисні елементи. На смак сочевиця нагадуює горіх, тому найчастіше її подають до м'ясних страв, додають у запіканку або салати. Батьківщиною сочевиці вважається Південна Європа та Західна Азія. Вирощування сочевиці повсюдне, т.к. вона може адаптуватися до будь-яких умов. В наш час вирощуванням сочевиці займаються в Канаді, Ірані, Туреччині та багатьох інших країнах.
Цікаві факти про сочевицю
-
Сочевиця - одна з найдавніших з одомашнених культур. Вперше її почали вирощувати на Близькому Сході, а через 2000 років у Єгипті. Про сочевицю також згадується у головній книзі християн – Біблії. Згідно з легендою, один із синів Ісаака обміняв усе, що йому дісталося від батька у спадок за миску цієї каші.
-
У сочевиці безліч сортів, залежно від сорту змінюється колір крупи, її смак та час приготування. Найчастіше сочевиця проходить складну передпродажну обробку, під час якої у кожної крупинки забирається шкірка. Завдяки цьому сочевиця дуже швидко вариться.
-
Сочевиця відноситься до суперфудів. Більше половини її складу – якісні вуглеводи, а ще чверть складають добре засвоювані білки. При цьому жиру у ній практично немає. Такий унікальний склад робить сочевицю ідеальним продуктом для вегетаріанців та людей, які дбають про своє здоров'я.
-
Найбільш корисна сочевиця зеленого кольору. Такий сорт рослини містить багато волокон, що очищають кишечник від шлаків.
-
Сочевиця – єдина сільськогосподарська рослина, яка не накопичує нітратів. Крім того, вона не вбирає токсини і може вирощуватись навіть у регіонах з отруйними ґрунтами.
Використання сочевиці у кулінарії
Залежно від сорту сочевиці час її приготування буде різним. Зелена та червона сочевиця готується протягом 17 хвилин. Жовта сочевиця вариться 13 хвилин. А ось на приготування коричневої сочевиці потрібно не менше півгодини.
З сочевиці готують понад 100 різних страв. Це супи та каші, гарніри та запіканки, котлети та пироги, хлібці та солодощі. Існує навіть рецепт цукерок: для їх приготування сочевицю змішують із цукром, какао, фініками та горіхами. А отриману масу викладають на лист.
Харчова цінність сочевиці на 100 г продукту:
Жири – 1 грам,
Білки – 24 грами,
Вуглеводи - 60 грам,
Енергетична цінність – 350 кКал.