Насіння маку – продукт зі світовою популярністю
Мак виглядає вкрай привабливо: його яскраво-червоні квіти видно здалеку, а деякі макові поля настільки великі, що вражають уяву. Але приваблива зовнішність – не головне достоїнство цієї сільськогосподарської культури. Основне багатство маку - дрібне чорне насіння, які ховаються всередині зелених рослинних коробочок. Насіння маку неймовірно популярне: воно відоме в більшості країн світу і застосовується у двох найбільших людських сферах – медицині та кулінарії.
Цікаві факти про мак
-
Мак вважається найдавнішою пряністю. Археологи встановили, що люди використовували насіння маку ще за доби неоліту.
-
Стародавні люди вірили, що у квітах маку зберігаються сни. І згідно з повір'ям, квіти маку росли там, де жили боги сновидінь Морфей та Гіпнос.
-
Стародавні українці вважали мак виключно цінною сільськогосподарською культурою, тому їли його лише на свята. Так, мак використовувався ними для приготування різдвяного куті, паски і рулету на день Маковея.
-
Насіння маку також є у весільному пирозі - головному частуванні одруження.
Використання маку в кулінарії
Насіння маку часто використовують для приготування халви, продукт додають у йогурти і кефіри, покращуючи смак молочних напоїв і підвищуючи їхню поживну цінність.
Мак використовують для приготування халви, кефіру та йогурту. Він робить молочні продукти більш поживними та смачними. Молоте насіння маку додають у безліч приправ. Особливо активно їх застосовують для приготування риби, супів та салатів.
Рослинна олія з маку неймовірно поживна – у 100 грамах цього продукту понад 600 ккал. В екваторіальних країнах мак використовують як святковий гарнір. Його подають з відвареною картоплею, обсмаженою в макових зернах.
Харчова цінність насіння маку на 100 г продукту:
Вуглеводи - 28 грам,
Жири – 40 грам,
Білки – 18 грам,
Енергетична цінність – 500 ккал.