Рис басмати – скарб аюрведи
Природа нагородила людство безліччю корисних сільськогосподарських культур. Але головною серед них вважається рис басматі. У ньому поєднуються низька калорійність, багатий склад та унікальні смакові якості. Ще 500 років тому цей продукт можна було зустріти лише на столі індійського раджі. Сьогодні він доступний 7 мільярдам людей.
Цікаві факти про рис басматі
-
Рис басмати – унікальний продукт. Він становить раціон багатьох царських осіб планети, а простих людей вважається загальновизнаним делікатесом.
-
“Басматі” – синонім слова “запашний”. Завдяки цій особливості рис і отримав свою унікальну назву.
-
Рис басмати – чемпіон серед культур. Згідно з дослідженнями вчених, він покращує роботу головного мозку, підвищує імунітет та рівень інтелекту.
-
У Китаї вплив рису помітний у багатьох сферах життя, зокрема й розмовної мови. Так, фраза “розсипати миску з рисом”, буквально означає “звільнитися з поточного місця роботи”.
-
У багатьох культурах фраза "рис" та "їжа" мають однакове значення. Більше того, сніданок, обід та вечеря в Китаї називають ніяк інакше, як ранковий рис, вечірній та обідній.
-
Рис сприятливо впливає на шкіру. У Китаї жінки готували з нього в'язку кашку та за її допомогою прибирали пігментні плями.
-
Рис Басматі фігурує у різних літературних творах. А Хір Раджа навіть присвятив йому свою поему.
-
Басматі – єдиний сорт рису, удостоєний титулу "чистий". Згідно з правилами йоги, вживати в їжу можна крупу цього сорту.
Використання рису в кулінарії
Рис басматі використовується для приготування 150 страв: каш, десертів, пирогів та начинок, знаменитого плову та пюре. На Кавказі його довго замочують і лише після цього готують. У Китаї готують у 6 водах – завдяки цьому з крупи видаляється зайвий крохмаль, а готова страва стає смачною та розсипчастою. Особливо смачний рис басмати у стравою під назвою пастуший пиріг – для його приготування рис ретельно відварюють у м'ясному бульйоні, додають м'ясний фарш, моркву та томати.
Харчова цінність рису басматі на 100 г продукту:
Жирі – 3 грами,
Білки – 1 грам,
Вуглеводні – 25 грам
Енергетична цінність - 300 кКал.