Країна виробник: Таджикістан
Корисні властивості
Цей сушений фрукт вважається одним з найбагатших на вміст мікроелементів. Вживати продукт з унікальними корисними властивостями в їжу люди стали досить давно.
Широкий спектр корисних компонентів представлений вітамінами (А, В, В5, С і Е), хімічними речовинами (Ca, K, P, Na, Fe і каротин).
Рекомендовано вживати сушений абрикос тим людям, у яких порушені травні процеси. Зокрема, магній, що міститься в урюк, вступає в багато обмінні процеси в кишечнику, це сприяє нормальному функціонуванню всієї травної системи.
Ще одна важлива властивість продукту - нормалізація тиску. При гіпертонії та інших захворюваннях серця і судин користь урюка просто неоціненна.
Жінки, які вживають урюк, знайшли в ньому безпечний спосіб позбутися від зайвих кілограмів, так як сушені абрикоси сприяють спалюванню жирів. Хоча високий вміст натурального цукру і вуглеводів з одного боку викликає побоювання, все ж регулярне вживання урюка призведе до схуднення (через швидке насичення організму знадобиться з'їсти не так багато плодів). Тобто, людина не їсть багато, але при цьому у нього ще й нормалізується обмін речовин.
Урюк допомагає справлятися з проблемою погіршення зору, так як в продукті міститься корисний компонент - бета-каротин. В цьому випадку рекомендовано приправляти сушені абрикоси жирними продуктами (наприклад, сметаною), щоб організму було легше засвоювати вітаміни. Помічено позитивний вплив продукту на склад крові, отже, при анемії і недокрів'ї цей сухофрукт також корисний.
Історія походження
Походження абрикосів викликало чимало суперечок серед вчених. На думку ботаніків, які привласнили цій смачному плоду латинська назва Агтетаса, його батьківщиною є Вірменія. Історії абсолютно не погоджувалися з ними з цього приводу, так як були впевнені в тому, що абрикос вперше з'явився на території Китаю.
Насправді ж батьківщиною абрикоса є Азія, потім він поширився на територію Вірменії, де отримав назву «вірменське яблуко», а через деякий час став відомий в Греції і Римі.
Харчова цінність на 100 г
Білки
|
5 г
|
Жири
|
0,4 г
|
Вуглеводи
|
50,6 г
|
Енергетична цінність
|
213 ккал
|