Країна виробник: Алжир
Корисні властивості
Корисні властивості фініків пояснюються їх багатим хімічним складом. Так в плодах містяться:
- вуглеводи (фруктоза): 60-75%;
- білки: 0,5-2%;
- жири: 0,1-0,2%
- вітаміни: А, С, К, вітаміни групи В (В1, В2, В3, В5, В6, В9);
- Мікроелементи: фосфор, кальцій, цинк, калій, мідь, залізо, магній, марганець;
- Таніни, пектин.
Фініки сприятливо впливають на мозок, збільшуючи його продуктивність. І це властивість сухофрукти відноситься і до фізичних навантажень. Ще в давні часи вважалося, що плоди фінікових пальм дають силу, витривалість, збільшують тривалість життя, підсилюють чоловічу статеву потенцію.
Висока вмісту калію благотворно впливає на серцево-судинну систему, тонізуючи і зміцнюючи. Калій відповідає і за клітинний обмін і харчування. Покращують роботу нервової системи.
Історія походження
Фініки - один з найдавніших продуктів харчування, який має свою унікальну і цікавою історією.
Їстівні плоди фінікової пальми, яка за однією з версій родом з Перської затоки і зародилася близько 6-7 тисяч років тому. Протягом багатьох років вони були основою раціону жителів Середнього Сходу.
Фінікова пальма вкрила Марію, коли вона народжувала Ісуса, і за порадою ангела вона підкріплювалася фініками під час сутичок і після пологів.
У фінікової пальми довга історія, пов'язана з багатьма країнами світу, де її шанували, оберігали. Вона завжди була джерелом їжі для людей і для худоби, її використовували як будівельний матеріал для зведення осель, а також для виготовлення речей домашнього вжитку. Її вважають однією з найдавніших сільськогосподарських культур, які вперше став вирощувати людина.
Харчова цінність на 100 г
Білки
|
2 г
|
Жири
|
0,5 г
|
Вуглеводи
|
72,5 г
|
Енергетична цінність
|
275 ккал
|